joi, 2 aprilie 2009

Efectul de bumerang

Putem pacatui cu fapta, cu gandul, cu cuvantul. Dar de cate ori vorbim de rau un seaman de-al nostru trebuie sa fim pregatiti a suporta consecintele. E vorba de ceea ce se numeste “efect de Bumerang”, adica ce emiti revine la tine. De aici si vorba “Dupa fapta, si rasplata”. Atunci cand lovim in cineva, lovim, de fapt, in noi insine pentru ca noi toti, impreuna, facem parte din acelasi plan divin si ne influentam reciproc la nivel energetic.


Jung vorbea despre inconstientul colectiv (zona din inconstient alcatuita din ansamblul instinctelor si a tot ce are legatura cu acestea, imaginile primordiale pe care Jung le numeste arhetipuri). Acesta este comun pentru intreaga colectivitate umana. El s-a format de-a lungul a milioane de ani de existenta si evolutie umana, in urma experientei ancestrale a acesteia, avand radacinile in evenimentele preistoriei umanitatii si manifestandu-se sub forma unui imens "depozit psihic", la care fiecare mileniu a adaugat noi straturi. Este ca o imagine care cuprinde intreaga traire psihica a umanitatii, de la origini pana in prezent. Experientele reluate, repetate, din timpurile cele mai indepartate ale aventurii umane pe acest Pamant, s-au constituit intr-o dimensiune suprapersonala, imbracand un caracter de universalitate, dand astfel nastere unor "modele", de tipul eroilor si zeilor mitologici, care sunt, de altfel, o proiectie arhetipala.


Energoterapeutii sustin ca, la nivel energetic, nu doar ne influentam unul pe altul, ci influentam, totodata, si vibratia planetei. Cu cat vibratia noastra este mai ridicata, cu atat vibratia planetei va fi mai mare. Iata de ce maestrii ne sfatuiesc, la cursuri, sa trimitem lumina planetei. De fapt, astfel, trimitem lumina tuturor fiintelor de pe planeta, urmand a fi rasplatiti prin (si de catre) aceeasi lumina. Inconstientul nostru colectiv cuprinde nu doar toate informatiile de la inceputuri pana in prezent, ci si toata incarcatura energetica. Iar pentru ca universul functioneaza pe principiul cauza-efect, este normal sa fim loviti atunci cand lovim pe cineva (energetic vorbind). Inca din antichitate, Platon a afirmat ca bataia de aripi a unui fluture se resimte in celalalt capat al universului. Ce se intampla aici si acum, poate avea efect intr-un alt colt al lumii, la un moment dat. Pentru ca toti facem parte din acelasi inconstient colectiv.


Dar suntem oameni si, inevitabil, gresim. Problema se pune altfel: mai putem indrepta ceea ce am stricat? Pentru cei care lucreaza cu lumina, raspunsul este evident: da, putem. Cum? Cu ajutorul luminii. Dar sa nu uitam principiul care apare ca o constanta a lumii spirituale: Atat cat ingaduie Dumnezeu. Amintiti-va cum v-ati simtit cand cineva v-a jignit cu o vorba aruncata la intamplare sau cand v-a acuzat de o fapta pentru care nu erati vinovat. De ce sa faceti la fel? Desi e greu sa rezisti unor momente tensionate si sa iti infranezi propriile porniri, solutii se gasesc. Bunavointa sa fie. Concentrati-va atentia in alta parte. Mergeti sa scoateti cainele la plimbare, uitati-va la un film, alergati prin parc sau mergeti la sala, daca aveti posibilitatea. Nu va straduiti sa va inconjurati de un invelis protector care nu va lasa sa va exteriorizati emotiile pentru a mentine falsa impresie de rezistenta in fata oricaror obstacole. Plansul e o buna metoda de descarcare, la fel si cantatul sau tipatul. Sau, cel mai bine, trimiteti lumina. daca sunteti practicanti. Trimiteti-va voua, trimiteti situatiei dar niciodata persoanei care v-a atacat pentru ca nu puteti face asta fara permisiunea ei. Imi amintesc ca deunazi m-am suparat foarte tare pe sefa mea pentru ca m-a atacat verbal fara ca eu sa fi avut vreo vina. Rezultatul: a doua zi a fost si ea atacata de o colega atat de rau incat a fost suparata doua zile. Niciodata nu am mai vazut-o asa. Ghinionul ei a fost ca eram proaspat initiata intr-un nou sistem de vindecare, deci cantitatea mea de energie crescuse. Cu cat campul tau e mai mare, cu atat hoasul produs este mai mare. Am atacat-o energetic fara sa-mi dau seama. Am simtit cum energia se scurge, practic din mine si a fost pentru prima data cand am crezut ca adorm la birou de oboseala. Cand m-am linistit, si cei din jur s-au calmat. Mi-am zis atunci ca trebuie sa fiu foarte atenta la ce gandesc si la ce simt. Dar stiu ca tocmai greseala mea, constienta sau inconstienta, pe care am facut-o intr-un moment al vietii mele, a atras aceasta plata karmica manifestata prin atacuri verbale. Cand privesti lucrurile astfel, parca reusesti sa te detasezi putin, nu-i asa?


Eu am o vorba: e mai bine sa previi decat sa tratezi. Sa incercam sa ne autoeducam, fara a ne forta limitele. E suficient sa ne propunem, mai intai, cateva lucruri simple ca, de exemplu, astazi nu ma cert cu nimeni.
Sau astazi voi da o bucata de paine unui nevoias. Sau sa incercam sa aplicam, DOAR ASTAZI, principiile reiki:


Doar astazi ma eliberez de orice ingrijorare!

Doar astazi ma eliberez de orice suparare!

Doar astazi sunt plin de gratitudine, respect parintii, profesorii si stramosii!

Doar astazi traiesc cinstit!

Doar astazi respect viata in jurul meu sub toate formele!


Veti gasi aceste principii in mai multe forme. Fiecare le-a tradus dupa cum a crezut de cuviinta. Eu pe acestea le respect si le simt mai aproape de mine. Asa le-am primit de la maestru si asa le transmit mai departe. Sunt complexe si din acest motiv le recunosc drept corecte si demne de urmat.

Cu timpul, acest exercitiu de vointa se va transforma obisnuinta. De ce vi-l propun? Pentru ca e mai greu sa tratezi decat sa previi. Va expun, mai jos, o pilda ilustrativa, cred, in acest sens:


O femeie, apasata de povara pacatului pe care il savarsise, se duce la preot sa se spovedeasca.

- Parinte, am pacatuit cu cuvantul. Ce sa fac?

Du-te acasa, ii spune preotul, ia un cutit si taie cu el o perna.

Femeia se duce acasa, ia cutitul si, cu el, distruge cea mai buna perna pe care o avea. Apoi se prezinta din nou in fata preotului.

Am facut intocmai cum a zis Sfintia Ta. Acum ce fac?

Intoarce-te acasa, ii spune el, si arunca toti fulgii din perna pe fereastra.

Oarecum nedumerita, femeia indeplineste, si de data asta, cerinta preotului. Apoi se infiinteaza din nou la biserica.

Am facut si asta, parinte. Mai departe ce fac?

Du-te si aduna toti fulgii pe care i-ai aruncat.

Dar cum sa fac asta, parinte? Sunt atat de multi...

Ei bine, vezi tu, ASTA E BARFA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Bucuresti, Romania
Sunt unii care considera ca sunt atat de multe de zis despre mine incat as putea scrie un roman. Eu prefer sa extrag esenta din tulpina vietii. Copilaria mi-am petrecut-o citind si pictand. De mica mi-a placut arta. Dupa multe puseuri adolescentine, am absolvit cursurile liceului de arta din Bacau, la sectia de grafica a profesorului Marciuc, om de caracter si artist incontestabil. Anul 2000 m-a gasit in focurile examenului de admitere la facultatea de litere. Urma sa imi dezvolt a doua pasiune: literatura. Dezamagirile asternute de-a lungul a 4 ani de studiu m-au colpesit intr-atat incat am hotarat sa imi indrept pasii spre capitala. In octombrie 2006 savuram privilegiul de a studia cu directori la mari agentii de publicitate din Bucuresti care mi-au deschis mintea si noi perspective. Am terminat, astfel si masteratul in campanii de comunicare. Acum fac ceea ce am invatat: scriu. Sunt practicanta reiki si, totodata, studenta la psihologie. Consider ca un adevarat terapeut nu se limiteaza doar la studiul psihicului uman, ci trece spre ceea ce e dincolo de el.