joi, 9 aprilie 2009

Reiki şi teama de vindecare

Tendinţa oamenilor de a-şi simplifica viaţa e firească. În terapie, însă, lucrurile par mai puţin simple şi asta pentru că dintotdeauna am avut o reţinere faţă de ceea ce nu cunoaştem. Şi astfel, în loc de a ne simplifica viaţa, imediat ce bănuim ca avem o afecţiune sau vreun simptom de boală, alergăm pe la uşile medicilor până se învredniceşte cineva să ne ia şi pe noi în seamă. Dar universul evoluează şi noi evoluăm împreună cu el. Avem acum la dispoziţie mijloace prin care ne putem trata nu doar la nivel fizic, ci şi energetic, cunoscut fiind faptul că suntem alcătuiţi din materie şi energie. A lucra cu energie e mai uşor decât ne închipuim.

Există multe sisteme de vindecare. Unul dintre ele care este, de fapt, cel cu care lucrez şi eu, se numeşte reiki usui. Întemeietorul său este Mikao Usui (de aici şi numele sistemului), un iluminat care, după mult timp petrecut în sihăstrie, a avut revelaţia acestei energii şi a învăţat să o folosească. Reiki provine din japoneză şi înseamnă energia vitală direcţionată spiritual (de la Rei – îinteligenţă universală şi ki – energie vitală). Acest sistem a fost transmis pe linia Takata (cei interesaţi pot citi mai multe în Reiki pentru o viaţă de Penelope Quest), a suferit transformări şi completări dând naştere şi la alte sisteme, dar ideea de bază rămâne aceeaşi: reiki vindecă.

E o energie care nu poate face rău. Mulţi fug de acest fel de terapie tocmai din teama că li se va întâmpla ceva rău. Trebuie să ştiţi că, în reiki usui, acest lucru nu e posibil. Într-adevăr, există sisteme în care poţi informa energia pentru a acţiona în scopul dorit de tine, chiar dacă vei suporta consecinţele în urma inducerii unor programe negative, dar nu şi în reiki usui. E o energie cu inteligenţă proprie (ştie unde să acţioneze şi cât), prin urmare se duce direct la organul afectat pentru a-l trata şi niciodată prea mult. Sunt unii care se tem de un surplus de energie, ca şi cum această energie ar veni ca un tsunami peste ei, iar ei nu vor putea face faţă. Nu se întâmplă deloc aşa. Aici vorbim de o energie benefică. Şi când zic benefică, vreau să spun că acţionează pe toate planurile: fizic, mental, emoţional şi spiritual. Despre asta voi face un material separat.

Sunt unii care, după prima şedinţă de vindecare, se simt cuprinşi de teamă. Şi asta pentru că, după tratament, urmează ceea ce noi numim „criză de vindecare” care se poate manifesta prin dureri (de mică intensitate), uşoare ameţeli sau senzaţia de greaţă, în funcţie de încărcătura negativă a câmpului energetic. E normal. Nu trebuie să vă speriaţi. Va trece după câteva şedinţe. Alteori trece de la sine, chiar dupa câteva zile. Sunt unii care încetează tratamentul din cauza unor astfel de senzaţii pentru că nu le-a explicat nimeni că face parte din proces. E momentul în care vă curăţaţi.

Un alt motiv pentru care oamenii nu vor să apleze la terapia alternativă este pentru că nu cred în rezultatele ei benefice, punându-şi toată încrederea în medicina alopată. Nu neg efectele terapiei clasice şi nu vă recomand să renunţaţi la ea, ci consider că ne-am simţi mult mai bine iar tratamentul ar avea un efect mult mai rapid dacă nu ne-am limita la asta. Sunt de părere că medicii şi terapeuţii ar trebui să lucreze împreună pentru tratarea afecţiunilor şi buna funcţionare a organismului.

Efectele unui tratament reiki nu depind de încrederea noastră în vechile metode de vindecare. Drept dovadă în acest sens este că orice pacient, indiferent de credinţă, rasă, vârstă sau sex, simte circularea subtilă a energiei în origanism în timpul tratamentului. Am avut un pacient care nu credea deloc că tratamentul va avea vreun efect asupra lui. În timpul şedinţei, însă, a închis ochii (fără să-i spun nimic, de parcă ştia dinainte ce are de făcut) şi a stat liniştit, în nemişcare, până la sfârşitul şedinţei. Când am terminat şi l-am întrebat ce a simţit, a vorbit despre o senzaţie de furnicături la picioare. Deci reiki nu se bazează pe sugestie sau autosugestie.

Reiki e o energie care a tratat chiar şi bolnavii de cancer sau alte forme de afecţiuni grave, în condiţiile în care medicii nu le mai dădeau nicio speranţă, sau poate doar una extrem de mică. Până şi ei sunt nevoiţi, astăzi, să recunoască efectele benefice ale energiei universale şi mulţi dintre ei chiar îmbină medicina alopată cu cea complementară.

Mulţi încă nu ştiu dacă vor adopta practica reiki în viaţa lor. Citind, însă, despre aceste lucruri, vorbind cu cei care practică sau care au fost trataţi prin reiki, rugându-vă pentru îndrumare puteţi hotărî dacă reiki va juca un rol în viaţa voastră. Mulţi creştini nu sunt de acord cu aceste metodă de vindecare deoarece, din nefericire, chiar biserica se întâmplă să le respingă. Cu toate acestea, pe măsură ce caută diferite drumuri şi dau forţă momentelor spirituale, mulţi dintre ei au adoptat practici pentru a-şi dezvolta „darul spiritului”. În Corinteni 12:4-12, Paul vorbeşte despre daruri care includ înţelepciunea împărtăşită, cunoaşterea şi puterea de vindecare. Tot el vorbeşte şi despre oameni ai bisericii cu rol de apostoli, profeţi, învăţători, cei care înfăptuiau miracole, care vindecau şi care îi îndrumau pe alţii.

Datorită faptului că unul dintre darurile spirituale e vindecarea, creştinii care au luat drumul scripturii s-au orientat spre vindecarea cu ajutorul mâinilor şi, mai recent, spre reiki. Totodată, numeroşi creştini au găsit în Ioan 14:12 o călăuză importantă şi certitudinea că a deveni vindecător nu e doar posibil, ci ceea ce noi, ca şi creştini, ar trebui să experimentăm dacă simţim acea pornire interioară: „Vă spun adevărul: cine crede în mine, va face ceea ce fac eu şi mai mult decât atât”. Dacă adoptăm concepţia că trebuie să urmăm învăţăturile lui Iisus pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu, e important să fim conştienţi de exemplele pe care însuşi Iisus ni le-a dat. Multe dintre ele se concentrează pe vindecare celorlalţi (Matei: 14:14, Marcu: 3:10, Luca: 4:38-39). Şi multe dintre aceste vindecări au fost făcute cu ajutorul mâinilor. Să vedem câteva exemple. Matei relatează că Iisus s-a folosit de mâini pentru a o vindeca pe soacra lui Petru de febră. În Marcu se relatează că Iisus şi-a folosit mâinile pentru a vindeca un lepros. Matei descrie modul în care Isus a vindecat doi orbi atingându-le ochii. Tot prin atingere a vindecat un om care nu putea să audă sau să vorbească (Marcu). În Luca, Iisus învie un om prin atingerea sicriului şi tot El readuce la viaţă o fată prin aceeaşi atingere benefică.

Sper că am reuşit să elimin orice urmă de teamă sau îndoială referitor la acest subiect. Dacă facem un scurt rezumat al celor scrise până acum, putem concluziona că:

  1. Reiki este o energie benefică care vindecă pe toate planurile (fizic, mental, emoţional şi spiritual).
  2. Reiki nu e sugestie sau autosugestie.
  3. Reiki are inteligenţă proprie. Ştie cum şi unde să acţioneze.
  4. Reiki nu provoacă niciun fel de disconfort. Diferitele senzaţii sau dureri care au loc după primul tratament fac parte din asa-zisa "criză" de vindecare.
  5. Reiki nu poate înlocui medicina alopată. Niciun maestru reiki nu îi va interzice pacientului să renunţe la un tratament medicamentos.
  6. Reiki are din ce în ce mai mulţi adepţi pe tot globul.
  7. Reiki este una dintre metodele de vindecare străvechi în care maestrul tratează prin punerea mâinilor pe corpul pacientului.
  8. Reiki este o metodă în care orice creştin poate avea încredere. Să ne gândim că şi Iisus vindeca prin atingere, dar niciodată să nu ne comparăm cu El.
  9. Tratamentul reiki nu va avea NICIODATĂ cosecinţe negative asupra pacientului.

Creştinii reacţionează la chemarea interioară deoarece ei ştiu că Dumnezeu îi va proteja şi îi va ghida întotdeauna. Dacă aţi simţit această chemare, probabil vă întrebaţi cu ce sistem de vindecare rezonaţi. Este reiki potrivit pentru voi? În ceea ce mă priveşte pot spune, cu toată sinceritatea, că nu eu am găsit reiki, ci reiki m-a găsit pe mine. După o atentă investigare şi după înţelegerea a ceea ce înseamnă reiki, cea mai bună metodă de a decide e tocmai răspunsul la rugăciunile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Bucuresti, Romania
Sunt unii care considera ca sunt atat de multe de zis despre mine incat as putea scrie un roman. Eu prefer sa extrag esenta din tulpina vietii. Copilaria mi-am petrecut-o citind si pictand. De mica mi-a placut arta. Dupa multe puseuri adolescentine, am absolvit cursurile liceului de arta din Bacau, la sectia de grafica a profesorului Marciuc, om de caracter si artist incontestabil. Anul 2000 m-a gasit in focurile examenului de admitere la facultatea de litere. Urma sa imi dezvolt a doua pasiune: literatura. Dezamagirile asternute de-a lungul a 4 ani de studiu m-au colpesit intr-atat incat am hotarat sa imi indrept pasii spre capitala. In octombrie 2006 savuram privilegiul de a studia cu directori la mari agentii de publicitate din Bucuresti care mi-au deschis mintea si noi perspective. Am terminat, astfel si masteratul in campanii de comunicare. Acum fac ceea ce am invatat: scriu. Sunt practicanta reiki si, totodata, studenta la psihologie. Consider ca un adevarat terapeut nu se limiteaza doar la studiul psihicului uman, ci trece spre ceea ce e dincolo de el.