joi, 18 noiembrie 2010

Ce este stresul?
Stresul este inamicul numarul 1 al vremurilor in care traim. Numai daca te uiti in jurul, vezi zilnic oameni grabiti care se plang ca timpul trece prea repede, ca nu dorm bine noaptea, ca sunt irascibili si au dureri de cap. La o simpla cautare pe google, descoperi peste 10 milioane de rezultate in limba romana numai dupa cuvantul « stres ». Psihiatrii si psihologii avertizeaza de mult asupra efectelor nocive pe care stresul le poate avea asupra noastra si exista sute de articole pe aceasta tema. Dar pentru a putea face fata stresului e nevoie mai intai sa stim cu ce anume ne confruntam si care sunt cele mai practice metode de a ne mentine integritatea fizica si psihica.

In primul rand, s-a pus problema daca modul in care reactionam la stres tine de constitutia noastra genetica sau este dobandit, invatat de la altii. Wilhelm Mayer-Gross, un excelent psihiatru german care a sustinut, pe la 1955, ca tranchilizantele nu fac decat sa transforme o psihoza in alta psihoza, este de parere ca felul in care reactionam in anumite imprejurari tine de trasaturile noaste de personalitate. Desi ereditatea nu poate fi scoasa din calcul, noile cercetari au demonstrat ca rezistenta la agentii stresori este dobandita. Un copil cu un parinte nevrotic si altul depresiv e greu de crezut ca rezista bine la stres.
Deci, pana la urma, este vorba de gradul de vulnerabilitate care difera de la persoana la persoana si care face ca riscul de a contacta o maladie psihica in urma unei experiente stresante sa fie mai mare sau mai mic. La aceasta, insa, contribuie, experientele noastre de fiecare zi. Sa spunem ca un angajat cu o stima de sine scazuta este in permanenta, tinta unor atacuri sau glume proaste din partea colegilor. Pe fondul acestei vulnerabilitati la care se adauga lipsa de sustinere sociala, angajatul poate dezvolta un grad ridicat de stres care poate duce la o afectiune psihica, in functie de structura personalitatii sale. Ajungem, astfel, la afirmatia lui Hans Hugo Bruno Selye, cel care a inventat conceptul de stres: „Nu conteaza ce ti se intampla, ci cum reactionezi la ce ti se intampla”. Pentru unii numai gandul ca trebuie sa mearga in fiecare zi la serviciu poate fi un motiv de stres, in timp ce altii se poti simti stresati dupa luni de munca continua si ani de zile in care nu au avut macar un concediu.

Este important sa stim ce provoaca aparitia stresului pentru a-i putea rezista. Am vazut pana acum ca, in cazul in care un eveniment stresant apare pe un fond deja slabit sau, mai putem spune nevrotic, agentul stresor are un efect mult mai puternic. Un nevrotic se adapteaza cu greu si tot la fel de greu face fata problemelor personale. Important este sa capatam o anumita perspectiva asupra evenimentelor pe care le consideram stresante, sa ne schimbam modul de a gandi si de a reactiona in anumite situatii, astfel incat, in cazul in care nu le putem evita sau impiedica in vreun fel, sa le putem depasi cu succes.

In sens generic, asa cum este definit in Dictionarul de Psihologie, stresul semnifica starea de tensiune deosebita a organismului prin care acesta isi mobilizeaza toate resursele sale de aparare pentru a face fata unei agresiuni fizice sau psihice. Asadar, in astfel de momente, organismul nostru consuma o mare cantitate de energie pe care am putea sa o folosim intr-un mod benefic pentru noi si pentru cei din jur.

In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca exista unele caracteristici ale personalitatii care ne fac vulnerabili la stres: stima de sine scazuta, fatalism si slaba capacitate intelectuala, persoanele din clasele sociale inferioare avand mai multi prieteni, ceea ce se pare ca are o mare contributie la cresterea vulnerabilitatii. Poate te surprinde sa afli ca si evenimente fericite ca logodna, casatoria si planificarea unei sarcini sunt pe lista evenimentelor cu efect stresant. Exista atatia factori de stres ca nu i-am putea numara pe degetele de la doua maini.

Acum stim ca emotiile negative sunt sursa numeroaselor boli si afectiuni. De aceea a aparut psihosomatica, o disciplina aflata la granita dintre psihologie, medicina, sociologie si antropologie. Este dovedit ca, printre cele mai grave efecte ale stresului este aparitia cancerului la femei si a hipertensiunii la barbati. E nevoie sa iti spun mai mult?

La baza stresului se afla anxietatea, sursa generatoare de depresie, furie, panica si alte tulburari ale caror efecte se pot prelungi mult timp dupa ce am inceput sa le tratam. Aceasta emotie, insa, nu apare doar la cei expusi in mod repetat unor factor stresanti ci si la cei care, aparent, duc o viata lipsita de griji. Se pare ca oamenii sunt, in mod ciudat, atrasi de suferinta. Eu am, de multa vreme, o vorba: „Cine nu are griji, si le face singur”. Goethe insusi spunea ca, toata viata lui, a avut doar cateva zile fericite, iar psihologul rus Blyuma Zeigarnic a descoperit ca ne amintim mai degraba frustrarile, problemele nerezolvate, esecurile si respingerile decat succesele sau implinirile.
Este de retinut faptul ca anxietatea in sine nu este o problema si nici nu iti recomand sa o elimini din viata ta. Ea este cea care te avertizeaza asupra unui pericol si te determina sa iti mobilizezi resursele pentru a gasi o solutie. Dar atunci cand depaseste o anumita intensitate, devine neproductiva, iar cand atinge cote extreme, te paralizeaza. Pentru a vedea daca viata ta este dominata de anxietate, poti completa chestionarul doctorului Charles Spielberger aici.

Nu cred ca mai are rost sa-ti spun ca de cele mai multe ori stresul apare in urma unor constrangeri cum ar fi disproportia dintre venit si efortul pe care il depui in indeplinirea sarcinilor de munca sau din cauza conflictelor interpersonale. Sunt lucruri pe care deja le stii. Si nu cred ca te intereseaza nici statistici de felul vulnerabilitatea femeilor este mai mare decat a barbatilor sau persoanele din clasele sociale inferioare au o capacitate de adaptare mai scazuta. Important este sa reusesti sa faci fata unui mediu stresant.

Cele mai practice metode de a face fata stresului le gasesti la http://www.terapiepractica.ro/psihologie/42-tulburaripsi/54-cum-gestionam-situatiile-stresante-metode-practice-.html.

Namaste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Bucuresti, Romania
Sunt unii care considera ca sunt atat de multe de zis despre mine incat as putea scrie un roman. Eu prefer sa extrag esenta din tulpina vietii. Copilaria mi-am petrecut-o citind si pictand. De mica mi-a placut arta. Dupa multe puseuri adolescentine, am absolvit cursurile liceului de arta din Bacau, la sectia de grafica a profesorului Marciuc, om de caracter si artist incontestabil. Anul 2000 m-a gasit in focurile examenului de admitere la facultatea de litere. Urma sa imi dezvolt a doua pasiune: literatura. Dezamagirile asternute de-a lungul a 4 ani de studiu m-au colpesit intr-atat incat am hotarat sa imi indrept pasii spre capitala. In octombrie 2006 savuram privilegiul de a studia cu directori la mari agentii de publicitate din Bucuresti care mi-au deschis mintea si noi perspective. Am terminat, astfel si masteratul in campanii de comunicare. Acum fac ceea ce am invatat: scriu. Sunt practicanta reiki si, totodata, studenta la psihologie. Consider ca un adevarat terapeut nu se limiteaza doar la studiul psihicului uman, ci trece spre ceea ce e dincolo de el.