Atunci cand dorim sa facem o impresie buna, fie ca este vorba de o intalnire de afaceri, fie de un rendez-vous cu baiatul pe care l-am intalnit aseara la petrecere sau cu fata draguta din vecini, apelam la fel si fel de trucuri : ne alegem cu grija hainele, uneori cotrobaim chiar ore in sir pentru a alege ceva potrivit, ne coafam, ne imbaiem, ne parfumam, cerem cateva sfaturi si sugestii de la prieteni, sotie sau iubit si pornim la drum. Ajunsi la locul cu pricina, incercam sa ne comportam cat mai elegant, sa vorbim intr-un anumit fel si sa ne etalam, cum ne pricepem mai bine, calitatile, fara a mai tine cont de un singur aspect, care este si cel mai important : limbajul non-verbal, denumit si limbajul trupului sau limbajul gestual. Pentru a sublinia importanta acestei forme de comunicare, tin sa va spun ca impactul pe care il au cuvintele asupra noastra este de numai 7%, 38% reprezentand tonul vocii si 55%, deci mai mult de jumatate, limbajul trupului. In marea noastra graba, pierdem din vedere faptul ca tot ceea ce gandim sau simtim in realitate exprimam prin gesturi, iar oamenii, chiar daca nu toti sunt experti in acest domeniu, reactioneaza instinctiv la gesturile noastre, ceea ce ne-ar putea aduce mari prejudicii daca nu le stim semnificatia.
Cand am luat hotararea de a crea acest site, mi-am propus ca articolele pe care le voi scrie sa aiba ca subiect limbajul trupului. Insa in urma unui studiu pe care l-am facut printre utilizatorii de internet, am constatat ca limbajul non-verbal nu se afla chiar printre subiectele de interes. Asa ca am decis sa scriu un articol in care sa explic importanta limbajului non-verbal si beneficiile pe care ni le poate aduce. In mod surprinzator, site-urile in limba romana contin mult prea putine astfel de informatii. Am avut ocazia sa constat asta atunci cand am devenit ineteresata de aceasta latura atat de importanta a comunicarii.
Un proverb chinezesc spune : «O imagine face cat o mie de cuvinte ». Parafrazand, am putea afirma, pe buna dreptate, ca « Un gest face cat o mie de cuvinte ». In acest weekend am fost cu prietenii mei intr-o vizita la Muzeul Satului. Acolo am facut mai multe fotografii, una dintre ele infatisandu-ma cu bratele larg deschise, ca si cand as fi vrut sa cuprind intr-o imbratisare una dintre prietenele mele care, intamplator, se afla langa mine. Cand copilul ei in varsta de trei ani a vazut fotografia, ce crezi ca a spus ? « Uite, mama, Ada te iubeste! » Iata o dovada clara a faptului ca noi, inca de mici, cunoastem bine semnificatia gesturilor. Un copil care are nevoie de o jucarie, dar nu poate inca vorbi, arata cu degetul spre jucaria respectiva.
Ajunsi la maturitate, continuam sa utilizam aceasta forma de comunicare, insa intr-o alta maniera. Daca in copilarie ne acoperim gura cu mainile atunci cand spunem o minciuna, la maturitate abia ne atingem putin barbia, in timp ce unii politicieni isi trec fugitiv, un deget prin dreptul nasului. Astfel, desi se pricep de minune la minciuni, limbajul non-verbal ii da de gol si am vazut destule documentare in acest sens. Deci pe masura ce inaintam in varsta, gesturile noastre se estompeaza din ce in ce mai mult, dar nu dispar cu desavarsire. De aceea este mai greu sa studiem un adult de 50 de ani decat un tanar de 20. Si totusi, gesturile noastre transmit gandurile si emotiile pe care le avem celui de langa noi, fie el si necunoscator in domeniu. De exemplu, incrucisarea mainilor la piept este un semnal negativ care poate insemna, in functie de context si de asocierea cu alte gesturi: « Nu vreau sa vorbesc cu tine », « Refuz sa iti spun adevarul » sau « Nu ma intereseaza ce spui ». Studiile au demonstrat ca acest gest si altele asemenea atrag intotdeauna, dupa sine, o reactie negativa.
Prin urmare, evolutia noastra intr-un context dat si, pana la urma, intr-o societate de care nu ne putem disocia, este conditionata, printre altele, de cunoasterea si slefuirea limbajului non-verbal. Cine este interesat de dezvoltarea personala, va acorda atentie si acestui aspect fara de care evolutia lui intr-un context social nu poate fi completa.
Vom incepe impreuna o calatorie printre semnificatiile ascunse ale gesturilor in care vei beneficia de sfaturi practice referitoare la modul in care poti aplica limbajul trupului in diferite contexte pentru a avea succes pe toate planurile. Astfel, vei invata care sunt tehnicile de seductie prin limbaj non-verbal, care sunt cele mai reusite modalitati de abordare a clientilor si a partenerilor de afaceri, cum sa comunici cu colegii, cum poti sti dinainte ce gandeste un client, cum poti sustine o prezentare de succes in fata unui auditoriu, cum poti comunica mai eficient cu subalternii chiar si inainte de a folosi comunicarea verbala, cum sa te intelegi mai bine cu cei din jur prin utilizarea corecta a limbajului non-verbal.
Intrucat am inceput si o serie de articole referitoare la dezvoltarea personala, voi alterna cele doua rubrici saptamanal, astfel : intr-o saptamana voi scrie despre limbajul non-verbal, urmand ca, in saptamana urmatoare, sa postez un material referitor la dezvoltarea personala. Vei avea acces la aceste materiale si la altele de acest fel accesand www.terapiepractica.ro
Daca esti pasionat de astfel de subiecte si doresti sa colaborezi, ne poti scrie un e-mail la redactie@terapiepractica.ro si te vom contacta in cel mai scurt timp.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Despre mine
- Ennia
- Bucuresti, Romania
- Sunt unii care considera ca sunt atat de multe de zis despre mine incat as putea scrie un roman. Eu prefer sa extrag esenta din tulpina vietii. Copilaria mi-am petrecut-o citind si pictand. De mica mi-a placut arta. Dupa multe puseuri adolescentine, am absolvit cursurile liceului de arta din Bacau, la sectia de grafica a profesorului Marciuc, om de caracter si artist incontestabil. Anul 2000 m-a gasit in focurile examenului de admitere la facultatea de litere. Urma sa imi dezvolt a doua pasiune: literatura. Dezamagirile asternute de-a lungul a 4 ani de studiu m-au colpesit intr-atat incat am hotarat sa imi indrept pasii spre capitala. In octombrie 2006 savuram privilegiul de a studia cu directori la mari agentii de publicitate din Bucuresti care mi-au deschis mintea si noi perspective. Am terminat, astfel si masteratul in campanii de comunicare. Acum fac ceea ce am invatat: scriu. Sunt practicanta reiki si, totodata, studenta la psihologie. Consider ca un adevarat terapeut nu se limiteaza doar la studiul psihicului uman, ci trece spre ceea ce e dincolo de el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu